Visie BoerenBos

Het BoerenBos adviesbureau staat voor het ondersteunen van hoogkwalitatief voedselproductie met ecologische en economische waarde. Een mooi divers landschap, waar de landbouw en natuur harmonieus samengaan. Een hoge natuurwaarde door diversiteit in bomen die zorgen voor een gezondere bodem, natuurlijke plaagbestrijding, koolstofopslag, verbeterd wortelnetwerk en droogte- en hittestress bestendigheid. 

Daarnaast is de economische waarde een belangrijk punt, doordat een polycultuur beter kan presteren dan monocultuur, waarbij er minder grondstoffen nodig zijn (kunstmest en pesticiden). Middels de waardering van ecologische factoren zoals koolstofopslag profiteert ook de boer van de verduurzaming in het bedrijf. Kortom een goed verdienmodel met potentie voor de toekomst. BoerenBos ondersteund met het opzetten van een gezamelijk advies en aanplant, want een collectief zorgt voor een reductie in de investering per individu. Hierdoor wordt het laagdrempelig en sneller terugverdient. Met als resultaat een gezondere diversiteit en inkomen voor de boer bij een herstelproces door de hereniging van landbouw en natuur. 

 

 

100.000 hectare BoerenBos

Onze missie is om in 2030 100.000 hectare boeren bossen gerealiseerd te hebben. Waarbij betrokken zijn bij het tot stand komen van deze bossen. De dichtheid en ontwerp, die staat niet vast, maar onze missie is 10.000.000 bomen (±100 bomen per hectare).  Zo zullen we samen met de boeren, natuur, de omgeving profiteren van deze verduurzaming.

Waardering boer

Door deze transitie staan onze betrokken boeren vooraan in de mogelijkheden naar verduurzaming. Waardoor de sceptische blik en monoculturen op termijn verleden tijd zijn.

Verhogen natuur

Bij BoerenBos willen wij bijdragen aan de natuurwaarde in Nederland. Dit willen we doen door 10 miljoen bomen te planten. Waarbij we uitgaan van diversiteit en dus het verhogen van natuur.

Voedseltransitie

Nederland exporteert veel voedsel, terwijl het tegelijkertijd andere bronnen van voedsel importeert. Met BoerenBossen kunnen we diversiteit en geïmporteerde hoogwaardige voedsel zelf produceren in ons steeds minder koude kikkerlandje.

Koolstofopslag

Aangezien koolstofopslag een belangrijk onderwerp voor ons is willen wij kwantitatief bijdragen aan koolstofopslag. Naast dat een BoerenBos een reductie kan hebben in uitstoot heeft het de potentie om koolstof zowel bovengronds als ondergronds op te slaan. Daardoor hebben wij als doel gesteld om 1.000.000 tonnes CO2-equivalent op te slaan en te certificeren.

Het ontstaan van BoerenBos

BoerenBos adviesbureau staat voor de brug tussen boer en natuur. Met als resultaat meer ecologische en economische waarde per hectare. 

BoerenBos is ontstaan naar aanleiding van de erkenning dat bomen (meerjarige gewassen) een interessante strategie kunnen zijn voor koolstofvastlegging. Naast dat bomen in de landbouw al eeuwenoud zijn, is het vooral bewezen in warme en tropische gebieden. Nou zijn er verschillende natuurinclusieve projecten gestart en onderzocht. Hieruit kunnen we kunnen concluderen dat een omschakeling van een klein gedeelte van de landbouw al grote impact kan hebben voor het halen van onze landbouw klimaatdoelen. 

Door het waarderen van deze ecologische systemen kan de natuur ook waardevol zijn voor de boer. Uit onderzoek blijkt dat koolstofvastlegging wel 200 tot 700 euro kan opleveren per hectare per jaar, afhankelijk van de soorten, dichtheid en leeftijd. Dit kan de boer meer zekerheid geven, mede doordat de koolstofprijzen groeien en daarmee de waarde per hectare groeien in plaats van de huidige afname. Daarnaast erkent de overheid dat bomen op de landbouw de aankomende jaren erg belangrijk gaan zijn en wilt hierdoor ook de omschakeling financieel ondersteunen. 

Hierdoor ondersteund BoerenBos zowel de boer als onze klimaatdoelen door juist meer waarde uit een hectare te winnen. Een winst voor de boer en klimaat. Daardoor zijn wij nadrukkelijk bezig met het onderzoeken en realiseren van de juiste combinaties meerjarige gewassen (bomen, struiken) op de landbouw, waarin zowel akkers en graslanden kunnen omschakelen. 

Wij dienen als de brug tussen boer en natuur, door de waarde en mogelijkheden van bomen en/of struiken (meerjarige gewassen) toe te voegen aan de percelen. In plaats van druk uit te oefenen op de boer wilt BoerenBos ze juist ondersteunen. Met als resultaat: meer waardering voor de boer en natuur. Zie ook jij de waarde hiervan in of ben je nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op. 

Neem contact op, BoerenBos adviesbureau helpt u graag op weg. 

Neem contact op voor vragen, over aanvragen, advies, onderzoek of media aandacht. BoerenBos helpt u graag op weg, of brengt je in connectie met de desbetreffende, zodat we samen de omschakeling naar duurzame landbouw kunnen maken. Benieuwd naar het verhaal achter BoerenBos? Zie hier ons verhaal. Of wil je meer weten hoe we dit doen? Bezoek dan hier onze service. Wil je meer leren over Agroforestry? Check hier een website met uitgebreide informatie over Agroforestry bij de WUR. 

Schrijf je in om op de hoogte te blijven

Meld je aan om op de hoogte te blijven omtrent duurzame landbouw bij jou in de buurt. Hierbij zal BoerenBos je benaderen wanneer er een collectief gestart wordt waarvoor jij je kan aanmelden. Ook delen we onze succesverhalen wat inspiratie kan zijn voor jouw organisatie.

10 + 13 =