Agroforestry advies 

Hoe werkt agroforestry? 

Allereerst, hoe werkt agroforestry? Agroforestry is een revolutionair landbouwsysteem dat de principes van landbouw en bosbouw combineert voor wederzijdse voordelen. Door deze symbiotische relatie kunnen boeren een duurzamere, productievere en ecologisch verantwoordelijke bedrijfsvoering hebben. Bij Boerenbos geloven we in de kracht van deze methode en hebben we expertise ontwikkeld om boeren in Utrecht en daarbuiten te ondersteunen.

Close-up beeld van diverse agroforestry-systemen, met de nadruk op de synergie tussen bomen en gewassen, onderstreept door deskundig agroforestry advies.

Ontdek de krachtige ecosysteem- diensten van agroforestry

Een van de grootste voordelen van agroforestry is de reeks ecosysteemdiensten die het biedt. Dit zijn natuurlijke processen die helpen bij het behoud van biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit. Bovendien kan de juiste agroforestry-aanpak de koolstofopslag verbeteren, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Onze agroforestry aanpak

Advies en connecties maken

Agroforestry is nog voor vele nieuw, waardoor het belangrijk is ondersteuning te hebben van experts. Onze Agroforestry services bestaan uit advies en experts betrekken zoals: kwekers, onderzoekers, gemeentes en provincies.

Ontwerp

Een ontwerp maken is belangrijk, hoe orienteer je het perceel? Welke bomen kies je? Wat en wanneer zal de productie zijn? Kunt het vee er goed doorheen lopen. Deze vragen en meer gaan we samen voor je oplossen in een goed ontwerp.

Omschakeling programma

De omschakeling word door de overheid deels financieel ondersteund. Een plan en connecties zijn daarvoor belangrijk. BoerenBos helpt de boer in de omschakeling om samen een plan om te zetten en ondersteuning aan te vragen.

Koolstofopslag certificeren

Koolstofopslag verhogen is een mooie ecologische waarde voor het terugdringen van onze klimaatimpact. Maar gecertificeerde koolstofopslag is een goeie inkomstenstroom voor de boer. Deze compensatie is geld waard.

Analyse

We kijken goed naar je huidige bedrijfsvoering, waarbij we kijken wat vanuit jou positie kan.

Van idee naar plan

Op basis van de kansen en keuzes maken we samen met experts een ontwerp.

Realisatie

In samenwerking met biologische kwekers realiseren we het ontwerp. Daarbij denken we mee hoe we jou hoogwaardige voedsel kunnen vermarkten.

Een bewezen effectief concept, nu erkent in Nederland. Door de collectieve aanpak reduceren we samen de prijs en versterken we de markt- en natuurwaarde.

Wat worden jou extra verdiensten? 

De extra waarde die je toevoegt met Agroforestry kun je als boer ervaren en van profiteren. Sommige waardes zijn indirect, zoals verbeterd bodemkwaliteit en natuurlijk plaagbestrijding, wat op termijn tot kostenreductie lijdt. Daarnaast zijn hieronder mogelijk nieuwe inkomstenstromen weergegeven, die zelfs in combinatie mogelijk zijn.  Zo werken we samen met een producent van notenmelk en een koolstofmakelaar.

Veevoer

Door bomen zoals Wilg, Els en Es kun je het dieet van de koe gevarieerde maken en missende voedingselementen aanvullen. Deze bomen bieden tegelijkertijd mogelijke schaduw voor de koe. Een win-win voor de welzijn van het vee.

Vruchten en noten

Pluk er de vruchten van. Een gezegde die erg toepasbaar is voor BoerenBos.  walnoten, hazelnoten en/of appels, peren, frambozen en bramen komen van bomen en struiken die vruchten of noten geven.

Koolstofopslag

Bijdragen aan de reductie van klimaatverandering door koolstof op te slaan is niet alleen een goeie daad. Koolstofvastlegging is tevens financieel gezien interessant. Een groeiende koolstof prijs en de kracht van fotosynthese bieden je compensatie voor je natuurwaarde.

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van Boerenbos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

Agroforestry

Boerenbos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Agroforesty netwerk utrecht

Hoe begin je met agroforestry

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2023 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.