Agroforestry

Utrecht

Kennis en samenwerking: agroforestry bloeit in Utrecht

Het Agroforestry Netwerk Utrecht is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Provincie Utrecht, diverse partners en de coördinerende rol van Boerenbos. Dit netwerk zet zich in om boeren binnen de provincie Utrecht wegwijs te maken in agroforestry. Met een combinatie van bomen, struiken en gewassen biedt agroforestry boeren innovatieve methoden om landbouw en natuur harmonieus te verweven, wat resulteert in een duurzamere en productievere landbouwpraktijk.

Boerenbos fungeert als onafhankelijke coördinator binnen dit netwerk, waarbij het kennisuitwisseling, training en samenwerking tussen boeren en agroforestry-experts faciliteert. Door de gezamenlijke inzet en expertise wordt agroforestry binnen de provincie Utrecht steeds toegankelijker en aantrekkelijker voor boeren die een duurzamere landbouwtoekomst nastreven.

Het netwerk verbindt voor agroforestry-kennis en groei in Provincie Utrecht.

“In het Agroforestry Netwerk Utrecht komen boeren, experts en lokale initiatieven samen om kennis te delen en de toepassing van agroforestry in de Provincie Utrecht uit te breiden. Of je nu een boer bent die wil beginnen met agroforestry of een organisatie die ondersteuning biedt, hier vind je partnerschap en expertise. Onder de coördinatie van Boerenbos zetten we gezamenlijk stappen naar een groenere toekomst.”

Agroforestry Utrecht

Boeren kiezen agroforestry

In Utrecht zijn al diverse boeren moedig aan de slag gegaan met agroforestry. Deze vernieuwende vorm van landbouw combineert bomen, struiken en gewassen. Het resultaat? Een win-win voor natuur en boerderij! Wil jij weten welke boeren dit avontuur al zijn aangegaan en wat hun ervaringen zijn? Ontdek hun verhalen hier en laat je inspireren. Zowel boeren als geïnteresseerde burgers kunnen hier veel van leren. Samen zorgen we voor een groenere, duurzamere toekomst in Utrecht.

Annelieke en gerbrand

Stoutenburg

Jacob en Sil

Maartensdijk

Dennis

Stoutenburg

Ronald

Soest

Wat is het Agroforestry Netwerk Utrecht? 

Agroforestry herstelt de loskoppeling van natuur en landbouw

Intensieve landbouwmethoden, aangedreven door intensivering en specialisering, hebben Nederlandse boerenlandschappen veranderd naar monoculturen. Terwijl deze methoden hun voordelen hadden, zien we nu de behoefte om onze benadering te heroverwegen voor een duurzamere toekomst. Agroforestry speelt hierin een cruciale rol.

Agroforestry combineert bomen en struiken met gewassen en/of vee in een complementair systeem. Het gaat verder dan alleen bomen tussen gewassen planten; het is een wetenschappelijk onderbouwde methode die gebruik maakt van de samenwerking tussen verschillende plantsoorten. Er zijn meerdere benaderingen, zoals silvopasture, alley cropping en boslandbouw. Agroforestry biedt aanpasbare en veelzijdige oplossingen voor uiteenlopende landbouwscenario’s.

Agroforestry Utrecht. Drie vormen van agroforestry van Boerenbos - voedselbossen, strokenteelt en boomweide, vergeleken met natuurlijk bos, akkers en graslanden. De verschillende vormen van landbouw

Agroforestry Utrecht

Jong plantje symbool voor de start van agroforestry in Provincie Utrecht.

Agroforestry Netwerk Utrecht

Samenwerken aan de duurzame landbouwtransitie: kennis, netwerk en

onafhankelijke begeleiding voor jouw bedrijf

Naast het ontstaan van het Landelijke Agroforestry Netwerk, zijn er ook provinciale netwerken. Het Agroforestry Netwerk Utrecht, met Boerenbos als coördinator, werkt samen aan diversere voedsellandschappen in Utrecht. Namens de provincie Utrecht biedt Bram van Boerenbos onafhankelijke hulp bij de transitie naar agroforestry. Benieuwd hoe deze duurzame landbouwmethode aansluit bij jouw bedrijf?

In een persoonlijk intakegesprek verkennen we samen de kansen en mogelijkheden specifiek voor jouw situatie. Word deel van ons netwerk en profiteer van een breed scala aan expertise en contacten in de sector. Samen realiseren we de optimale agroforestry strategie voor jou. Ontdek onze samenwerking met de Provincie Utrecht in het pilotproject, waarin we negen boeren begeleiden naar een duurzame omschakeling. Laat je inspireren en bekijk onze video! 

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van Boerenbos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

Agroforestry

Boerenbos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Agroforesty netwerk utrecht

Hoe begin je met agroforestry

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2023 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.