Boerenbos: coördinator Agroforestry Utrecht

Boerenbos, gevestigd in Amersfoort, is recent de coördinator agroforestry Utrecht. Deze rol kwam voort uit de oprichting van het officiële Agroforestry Netwerk Utrecht, een samenwerking tussen diverse partijen gericht op het stimuleren van agroforestry binnen de provincie.

Boerenbos, gevestigd in Amersfoort, heeft zich sinds de zomer van 2023 opgeworpen als de coördinator voor agroforestry binnen de provincie Utrecht. Deze rol kwam voort uit de oprichting van het officiële Agroforestry Netwerk Utrecht, een samenwerking tussen diverse partijen gericht op het stimuleren van agroforestry in de regio. geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem contact op met Bram.

Boerderij in Utrecht die het fundament vormt voor het Agroforestry initiatief onder leiding van de Coördinator Agroforestry Utrecht.

Vragen of interesse?

Neem contact op met

Bram Wendel 

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

+31 0 6 28345010

Vragen of interesse?

Neem contact op met

Bram Wendel 

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

+31 0 6 28345010

Bram Wendel, Coordinator Agroforestry netwerk utrecht

Visie BoerenBos

Het BoerenBos adviesbureau staat voor het ondersteunen van hoogkwalitatief voedselproductie met ecologische en economische waarde. Een mooi divers landschap, waar de landbouw en natuur harmonieus samengaan. Een hoge natuurwaarde door diversiteit in bomen die zorgen voor een gezondere bodem, natuurlijke plaagbestrijding, koolstofopslag, verbeterd wortelnetwerk en droogte- en hittestress bestendigheid. 

Daarnaast is de economische waarde een belangrijk punt, doordat een polycultuur beter kan presteren dan monocultuur, waarbij er minder grondstoffen nodig zijn (kunstmest en pesticiden). Middels de waardering van ecologische factoren zoals koolstofopslag profiteert ook de boer van de verduurzaming in het bedrijf. Kortom een goed verdienmodel met potentie voor de toekomst. BoerenBos ondersteund met het opzetten van een gezamelijk advies en aanplant, want een collectief zorgt voor een reductie in de investering per individu. Hierdoor wordt het laagdrempelig en sneller terugverdient. Met als resultaat een gezondere diversiteit en inkomen voor de boer bij een herstelproces door de hereniging van landbouw en natuur. 

Verrijk je landbouw, versterk je toekomst: ontdek agroforestry.

Met een diepe passie voor duurzame landbouw heeft Bram zich gespecialiseerd in agroforestry. Als de meest actieve partij in de provincie Utrecht en recentelijk de trekker van het provinciale netwerk, zetten we ons in om de overgang naar deze innovatieve landbouwmethode voor boeren te vergemakkelijken.

Onze missie

100.000 hectare BoerenBos

Onze missie is om in 2030 100.000 hectare boeren bossen gerealiseerd te hebben. Waarbij betrokken zijn bij het tot stand komen van deze bossen. De dichtheid en ontwerp, die staat niet vast, maar onze missie is 10.000.000 bomen (±100 bomen per hectare).  Zo zullen we samen met de boeren, natuur, de omgeving profiteren van deze verduurzaming.

Waardering boer

Door deze transitie staan onze betrokken boeren vooraan in de mogelijkheden naar verduurzaming. Waardoor de sceptische blik en monoculturen op termijn verleden tijd zijn.

Coördinator Agroforestry Utrecht

Verhogen natuur

Bij BoerenBos willen wij bijdragen aan de natuurwaarde in Nederland. Dit willen we doen door 10 miljoen bomen te planten. Waarbij we uitgaan van diversiteit en dus het verhogen van natuur.

Voedseltransitie

Nederland exporteert veel voedsel, terwijl het tegelijkertijd andere bronnen van voedsel importeert. Met BoerenBossen kunnen we diversiteit en geïmporteerde hoogwaardige voedsel zelf produceren in ons steeds minder koude kikkerlandje.

Koolstofopslag

Aangezien koolstofopslag een belangrijk onderwerp voor ons is willen wij kwantitatief bijdragen aan koolstofopslag. Naast dat een BoerenBos een reductie kan hebben in uitstoot heeft het de potentie om koolstof zowel bovengronds als ondergronds op te slaan. Daardoor hebben wij als doel gesteld om 1.000.000 tonnes CO2-equivalent op te slaan en te certificeren.

Coördinator Agroforestry Utrecht

Het ontstaan van BoerenBos

BoerenBos staat voor de brug tussen boer en natuur. Met als resultaat meer ecologische en economische waarde per hectare. Daarom Coördinator Agroforestry Utrecht.

BoerenBos is ontstaan naar aanleiding van de erkenning dat bomen (meerjarige gewassen) een interessante strategie kunnen zijn voor koolstofvastlegging. Naast dat bomen in de landbouw al eeuwenoud zijn, is het vooral bewezen in warme en tropische gebieden. Nou zijn er verschillende natuurinclusieve projecten gestart en onderzocht. Hieruit kunnen we kunnen concluderen dat een omschakeling van een klein gedeelte van de landbouw al grote impact kan hebben voor het halen van onze landbouw klimaatdoelen. 

Door het waarderen van deze ecologische systemen kan de natuur ook waardevol zijn voor de boer. Uit onderzoek blijkt dat koolstofvastlegging wel 200 tot 700 euro kan opleveren per hectare per jaar, afhankelijk van de soorten, dichtheid en leeftijd. Dit kan de boer meer zekerheid geven, mede doordat de koolstofprijzen groeien en daarmee de waarde per hectare groeien in plaats van de huidige afname. Daarnaast erkent de overheid dat bomen op de landbouw de aankomende jaren erg belangrijk gaan zijn en wilt hierdoor ook de omschakeling financieel ondersteunen. 

Hierdoor ondersteund BoerenBos zowel de boer als onze klimaatdoelen door juist meer waarde uit een hectare te winnen. Een winst voor de boer en klimaat. Daardoor zijn wij nadrukkelijk bezig met het onderzoeken en realiseren van de juiste combinaties meerjarige gewassen (bomen, struiken) op de landbouw, waarin zowel akkers en graslanden kunnen omschakelen. 

Wij dienen als de brug tussen boer en natuur, door de waarde en mogelijkheden van bomen en/of struiken (meerjarige gewassen) toe te voegen aan de percelen. In plaats van druk uit te oefenen op de boer wilt BoerenBos ze juist ondersteunen. Met als resultaat: meer waardering voor de boer en natuur. Zie ook jij de waarde hiervan in of ben je nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op. 

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van Boerenbos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

Agroforestry

Boerenbos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Agroforesty netwerk utrecht

Hoe begin je met agroforestry

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2023 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.