Afronding pilot agroforestry Utrecht

11/01/2024

Vorige zomer startten we met het pilotproject agroforestry, gestimuleerd door de provincie Utrecht en inmiddels is het project afgerond! Tijdens deze periode mochten we 9 boeren begeleiden in hun transitie naar agroforestry. In samenwerking met iedere individuele boer en experts hebben we voor ieder bedrijf een plan gemaakt dat past bij de positie, bedrijfsvoering en wensen van de boer. Zo hebben we 9 unieke plannen ontworpen en zijn we de afgelopen maanden hard aan de slag geweest met het realiseren van deze plannen op de bedrijven. Dit ging niet zonder slag of stoot, want door de extreme neerslag en natte bodem was het niet makkelijk om te starten met de aanplant van bomen en/of struiken en hagen. Gelukkig zijn hier inmiddels 6 bedrijven in geslaagd, de laatste boeren starten in het najaar van 2024 met de aanplant.

Binnenkort vind je op onze website projectpagina’s waar je ervaringen van boeren uit het pilotproject kunt lezen, maar hieronder kun je alvast de video bekijken waarin twee veehouders en een tuinder vertellen waarom ze de keuze hebben gemaakt voor de transitie naar agroforestry en je een stukje van de aanplant laten zien! Een mooie vastlegging van de afronding pilot agroforestry Utrecht.

Het project heeft niet alleen geholpen boeren te ondersteunen bij het beter verbinden van landbouw en natuur op hun bedrijf: tegelijk heeft het ons geholpen inzicht te krijgen waar initiatiefnemers tegenaan lopen en wat er nodig is om de ontwikkeling van agroforestry voor boeren beter mogelijk te maken.

En er is goed nieuws, want het einde van het project tekent ook een nieuw begin: het netwerk dat we hebben kunnen ontwikkelen en vormgeven tijdens de projectperiode wordt verder voortgezet in 2024 als Agroforestry Netwerk Utrecht met BoerenBos als trekker! We gaan ons vol enthousiasme inzetten om partijen met elkaar te verbinden en boeren te ondersteunen om de transitie naar agroforestry te vergemakkelijken en versnellen. De lancering van het netwerk zal plaatsvinden op 29 februari op zorgboerderij Blommendal in Stoutenburg. 

Afronding Pilot Agroforestry Utrecht - Annelieke in het Veld
Afronding Pilot Agroforestry Utrecht - Dennis in het Veld
Afronding Pilot Agroforestry Utrecht - William in het Veld

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van BoerenBos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. 

Agroforestry

BoerenBos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Jaarprogramma Agroforestry

Nieuwe bedrijfsplannen agroforestry

Startbijeenkomst Agroforestry Utrecht

Afronding pilotproject Utrecht

Eerste aanplant agroforesrty pilot

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2024 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.