Zorgboerderij Blommendal

Nieuwsgierig wat agroforestry op jouw bedrijf kan betekenen?

Edwin Blom is samen met zijn ouders Kees en Bea en tweelingzus Monique mede-eigenaar van Zorgboerderij Blommendal. Zij beheren 7 hectare land en vanaf 2019 is de zorgboerderij omgeschakeld van melkveehouderij naar vleesveehouderij. Samen met medewerker Edwin Kragter, heeft Edwin Blom meegedaan aan het pilotproject agroforestry, waardoor zij 1.1 hectare land hebben kunnen aanplanten met agroforestry.

Dennis en Edwin zijn 4 jaar geleden gestart met het houden van honingbijen op hun boerderij. Toen bleek dat er te weinig drachtplanten in de buurt waren, besloot te familie bomen aan te planten en akkerranden  in te zaaien. Er was te weinig biodiversiteit voor de bijen.

Toen Bram van BoerenBos hun vertelde over agroforestry en het boek ‘herstellende landbouw’ van Mark Shepard erbij hield, sloeg dat meteen aan. Zoals Dennis aangaf: “We waren meteen enthousiast vanwege de mogelijkheid die agroforestry biedt voor het verhogen van de biodiversiteit en de nieuwe producten die we kunnen verkopen in onze eigen winkel, waarbij onze deelnemers kunnen helpen met het  verwerken.”

In het ontwerp is er voor gekozen zo divers mogelijk aan te planten: “Wij denken dat het systeem sterker wordt als er diverser is aangeplant.” Zo zit er in hun ontwerp een grote variatie aan notenbomen, fruitbomen en fruitstruiken. Ook hebben zij bijzondere soorten zoals de kaki en pawpaw aangeplant en tussen de rijen bomen stroken van 15m grasland overgehouden zodat koeien in het  agroforestry systeem kunnen blijven grazen.

De ontwerper heeft op basis van deze wensen een ontwerp gemaakt en Blommendal voorzien van een uitgebreid schema waarin staat waar welke bomen geplant moeten worden. Ook zijn ze positief over de samenwerking met BoerenBos om agroforestry op hun bedrijf te realiseren: “Bram hield ons goed op de hoogte en en we konden hem altijd bellen voor vragen. 

Ook heeft hij voor ons de contacten gelegd met de provincie.” De familie is blij met de keuzes en hoe alles verlopen is: “Het is precies zoals wij het voor ogen hadden en nu is het afwachten of het allemaal aanslaat!”

“We waren meteen enthousiast vanwege de mogelijkheid die agroforestry biedt voor het verhogen van de biodiversiteit en de nieuwe producten die we kunnen verkopen in onze eigen winkel.”

De familie Blom heeft tot slot als advies voor boeren die overwegen om met agroforestry te starten om goed na te denken over de indeling van de bomen en welke soorten je kiest. Ook adviseren ze goed na te denken over hoeveel tijd je wilt/kunt besteden aan je agroforestry systeem: “Je bent nog niet klaar na het aanplanten en onderhoud kost een hoop tijd!”

Het agroforestry plan bestaat uit een grote diversiteit van fruit- en notenbomen met tussen de rijen grasland. Er is een Hugelkultur, een ophoging met hout (biomassa), dit zorgde ervoor dat het natte voorjaar geen schade gaf aan die bomen. Er zijn vijf diverse rijen aangeplant, twee zijn opgehoogd met notenbomen.

De Hugelkultur is een bloeiende diversiteit in het eerste voorjaar na aanplant.

De diversiteit aan aangeplante bomen en struiken is ook aantrekkelijk voor bezoekers.

Nieuwsgierig wat agroforestry op jouw bedrijf kan betekenen?

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van Boerenbos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

Agroforestry

BoerenBos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Jaarprogramma Agroforestry

Nieuwe bedrijfsplannen agroforestry

Startbijeenkomst Agroforestry Utrecht

Afronding pilotproject Utrecht

Eerste aanplant agroforesrty pilot

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2024 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.