Oogst van Eigen Erf

Nieuwsgierig wat agroforestry op jouw bedrijf kan betekenen?

Boerderij Oogst van Eigen Erf in Stoutenburg is een melkveehouderij van 42 hectare die gerund wordt door Annelieke en Gerbrand Overgoor. Naast de 60 koeien heeft de familie zo’n 20 schapen en wat kippen en biggen. Van de oogst van hun hoogstamfruitbomen en groentetuin maken ze jam en chutney, wat verkocht wordt in hun eigen winkeltje.

Familie Overgoor heeft gekozen te starten met agroforestry om zo naar de toekomst toe een bredere basis te hebben voor hun bedrijf. Een stap die niet meteen alles veranderd, maar als onderdeel bijdraagt aan het bestaansmodel en binding met burgers.

Annelieke Overgoor wilde in het ontwerp graag het historische pad over een perceel aan het landgoed terugbrengen door hier hoogstamfruitbomen te plaatsen. Daarnaast zijn er bomen geplant langs de Barneveldse beek. Annelieke heeft toestemming gekregen om binnen de bufferzone van dit A-water aan te planten. “Deze rij bomen is een verbinding tussen de natuur (aan de overkant van de beek) en onze boerderij. Bovendien helpt het zo om het water schoner te krijgen.” Een win-win dus.

Annelieke maakt ook haar eigen jam en chutney, waar de nieuwe aanplant een mooie bijdrage aan kan leveren. Het
versterkt de winkel ‘Oogst van Eigen Erf’ en helpt bij het aantrekken van burgers.

Familie Overgoor is blij met hoe het project er nu uitziet. Annelieke: “Eindelijk is het idee dat al die tijd in mijn hoofd zit, nu waarheid geworden en ik vind het een mooi gezicht!” Wel zien Annelieke en Gebrand dat de aanplant en het onderhoud extra werk is. “Gelukkig krijgen we heel veel positieve reacties, waar we wel heel blij van worden!”

Als voorbereiding was er weinig belemmering op gebied van archeologie en bestemmingsplan, mede door het landschap. Voor het poten heeft de familie de plantgaten op GPS laten boren. Vervolgens zijn de plantgaten gevuld
met wat houtstammen om bomen iets verhoogd te planten, waarbij verrijkte compost (o.b.v. een bodemmeting) is toegevoegd.

Als advies voor andere boeren die overwegen te starten met agroforestry wil Annelieke meegeven vooral bij andere boeren te kijken en te bedenken wat je zelf al kent. “Lees je in of volg wat cursussen, voordat je een keuze maakt over hoe je zelf gaat aanplanten en laat je begeleiden en adviseren!”

“Eindelijk is het idee dat al die tijd in mijn hoofd zit, nu waarheid geworden en ik vind het een mooi gezicht!”

Het agroforestry plan past bij de historie van de boerderij.

De rij bomen langs de Barneveldse beek vormen een verbinding tussen de natuur en de boerderij.

Ook benieuwd wat agroforestry op jouw bedrijf kan betekenen?

Schrijf je in voor updates over Agroforestry van Boerenbos

Interesse in agroforestry en hoe het toegepast wordt in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We delen regelmatig inzichten, nieuwtjes en praktische tips. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen duurzame landbouwpraktijken.

Agroforestry

BoerenBos: dé kartrekker en coördinator voor agroforestry in Utrecht. Verenig landbouw met natuur voor een bloeiend, duurzaam landschap. 

Updates

Jaarprogramma Agroforestry

Nieuwe bedrijfsplannen agroforestry

Startbijeenkomst Agroforestry Utrecht

Afronding pilotproject Utrecht

Eerste aanplant agroforesrty pilot

BoerenBos

info@boeren-bos.nl

+31 0 6 28345010

Natriumweg 2b,

3812 PV, Amersfoort

© 2024 Boerenbos adviesbureau. Alle rechten voorbehouden.